Sertai Komuniti Penulis Bestseller

Email:
First Name:
 

Thursday, December 6, 2012

Asean Ebook Conference. Ebook lebih mahal akan dibeli?

Tim kursuspenulisan.com mengikuti  Asean Ebook Conference anjuran Majlis Buku Kebangsaan Malaysia, MABOPA (Malaysia Book Publisher Association) dan Kelas Buku. Persidangan ini disokong oleh Majlis Industri Buku Malaysia (MBIC).Guy Hallowes, penulis yang aktif menerbitkan ebook tulisan beliau sendiri memberi dapatan yang menarik mengenai perkembangan ebook. Menurut beliau ebook melepasi ujian pengangkutan awam,  iaitu medium yang mudah dibawa dan dibaca dalam pengangkutan awam.

Guy bertanggungjawab dalam pembangunan program ebook bagi penerbit Mills and Boon, United Kingdom pada tahun 2008. Mill and Boon menerbitkan 80 judul setiap bulan yang turut dijadikan format ebook dan setiap satunya mengandungi fungsi carian teks.

Pada peringkat awalnya, mereka menjangka akan mendapat pulangan semula dalam tempoh 12 bulan. Sebaliknya, ia hanya mengambil masa tiga bulan. Direkodkan 15,000 ebook download pada setiap bulan.

Penetapan harga dilakukan dalam beberapa keadaan.

Meletakkan harga yang sama.

Meletakkan harga yang sama pada ebook dan buku cetak. Ia berlaku ketika buku dan ebook baru berada di pasaran.

Selepas itu ebook melalui fasa promosi, iaitu apabila pembeli membeli buku, mereka mendapat ebook pada harga serendah satu pound.

Ini mendorong aktiviti pada emel pelanggan berpanjangan melalui promosi dan pengenalan produk, selain daripada aktiviti di media sosial.

Meletakkan harga ebook lebih mahal

Strategi kedua adalah menetapkan harga ebook lebih mahal berbanding buku cetak. Ia dilakukan pada novel JK Rowling, The Casual Vacancy. Edisi Kindle berharga USD$24.34, manakala edisi kulit keras, USD$16.52.

Setelah satu ketika, harga ebook diturunkan secara drastik dalam pasaran.

Nota: Tim kursuspenulisan.com akan mengendalikan coaching penulisan dan penerbitan ebook. Pra daftar dibuka kepada para pembaca. Klik di sini.

No comments:

Post a Comment