Sertai Komuniti Penulis Bestseller

Email:
First Name:
 

Sunday, October 14, 2012

Buku bergambar kanak-kanak untuk subjek di sekolah?

Oleh Fazeila Isa
Trainer coaching penulisan buku bergambar kanak-kanak
Informasi di sini


Kebiasaannya, apabila kita sebut sahaja buku bergambar kanak kanak atau picture book, pasti kita terbayang sebuah cerita fantasi pendek yang disertakan ilustrasi untuk bacaan kanak kanak. Oleh itu, ramai ibu bapa tidak menyakini buku seumpama ini boleh digunakan sebagai salah satu "alat" pengajaran dan pembelajaran di rumah.Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis buku bergambar kanak kanak di pasaran yang dapat digunakan untuk mengajar abjad, nombor, sains, matematik, sains sosial, bahasa dari segi irama, aliterasi dan banyak lagi.

Ini kerana, sesetengah penulis menggabungjalinkan ilmu ilmu tersebut ke dalam format picture book - bagi memudahkan kefahaman kanak kanak awalan dan menarik minat mereka.

Seperti di dalam foto ini, buku yang bertajuk Anno's Mysterious Multiplying Jar ini menceritakan bagaimana ilmu Faktorial itu boleh dibayangkan secara visual dan diaplikasikan dalam kehidupan.

Zero, karya Kathryn Otoshi pula berjaya menerangkan konsep angka kosong dan keistimewaannya.

Kemahiran menulis dan melukis untuk menghasilkan buku bergambar kanak kanak tidak semestinya penting hanya bagi mereka yang mahu menerbitkan buku bergambar kanak kanak.

Sebaliknya, ia boleh menjadi satu skil yang berguna lagi menyeronokkan dalam mendidik anak di rumah, murid murid di sekolah, sebagai hadiah dan sebagainya.

Apakah pilihan buku bergambar kanak kanak tuan tuan dan puan puan yang akan dibacakan pada malam ini untuk sesi bedtime story bersama anak anak?

No comments:

Post a Comment